Deze aanvraag betreft de aanschaf van een groenten-serre voor de bewoners van de therapeutische leefgemeenschap van De Kiem te Gavere. 

Binnen het residentieel therapeutisch programma voor drugverslaafden, wordt gestreefd naar een aanpak op maat in diverse leefgebieden. In het uitbouwen van een nieuwe drugvrije levensstijl komen heel wat zaken aan bod, waaronder ook het zoeken naar een zinvolle vrijetijdsbesteding en aandacht voor een gezonde en gevarieerde voeding.

In dit kader werd binnen De Kiem een groentetuin opgestart. Onze bewoners leren er eigen groenten telen en ze te verwerken in de keuken. Voor velen is dit een onbekend terrein en zijn de teelttechnieken een openbaring. Het oogsten en verwerken van eigen groenten schenkt hen vaak heel wat voldoening. Bovendien bieden aanleg en onderhoud van de groentetuin de mogelijkheid om te trainen in het nemen van verantwoordelijkheid en in een goede arbeidsattitude.

In een eerste teeltjaar werd gefocust op een goede bodembewerking en op makkelijkere teelten zoals verschillende soorten sla en boontjes, kruiden, courgettes en pompoenen. We willen nu een stapje verder zetten door het plaatsen van een groenten serre, om ook het kweken van serregroenten zoals tomaten, komkommers en paprika’s mogelijk te maken. Het spreekt voor zich dat we zelf kunnen instaan voor het opbouwen van de serre en voor een vakkundige begeleiding van onze bewoners in het telen en verwerken van de groenten. 

Het aanschaffen van een voldoende grote en stevige serre met aluminium frame (inclusief het zelfbouwpakket, werktafel en achterdeur) komt op 2636.95 euro. Een valabel alternatief is een grote tunnelserre in plastic folie wat (inclusief een dubbele schuifdeur vooraan) komt op 1571,- euro. Het kan hier ook een gedeeltelijke sponsoring betreffen en uiteraard geven we een fiscaal attest aan wie ons tuinproject wil sponsoren.

 

Download hier het volledige dossier.