Deze aanvraag betreft een financiële steun (op jaarbasis) om de medische ondersteuning binnen het ambulant centrum van De Kiem te Geraardsbergen te kunnen optrekken (van 4 uur naar 6 uur arts per week). 

Sinds de start van het ambulant centrum van De Kiem te Ronse en Geraardsbergen meldden zich bijna 1800 druggebruikers aan (gegevens van oktober 2009 tem 2016). Daarvan startten meer dan 1100 cliënten een ambulante begeleiding.

In Geraardsbergen meldden zich meer dan 700 druggebruikers zich aan en startten bijna 500 personen een behandeling. Daarvan gebruikt meer dan de helft heroïne als voornaamste product. In het ambulant centrum van Geraardsbergen gaat dus veel aandacht naar de behandeling van heroïneverslaafden. Op 01 januari 2017 volgen ongeveer 50 personen er een substitutiebehandeling.

Het ambulant centrum van De Kiem heeft een conventie met het RIZV. Via deze erkenning kunnen 4 uren arts ingezet worden voor de substitutiebehandeling van heroïneverslaafden in Geraardsbergen. Ook voor andere druggerelateerde geneeskunde en doelgroepen (medicatieverslaafden, verslaafde zwangere vrouwen, …) dient de arts geraadpleegd te worden. Aan ratio van een kwartier per consultatie kan de arts wekelijks maximaal 16 patiënten zien, wat uiteraard onvoldoende is om de volledige doelgroep adequaat te kunnen opvolgen. Het is absoluut noodzakelijk dat er artsenuren extra bijkomen. In de (ruime) omgeving zijn namelijk geen alternatieven beschikbaar.

Het optrekken van de aanwezigheid van de arts van 4 uur naar 6 uur per week betreft een financiële meerkost op jaarbasis van 6347,12  €. (2 uur extra aan 61,03 €/uur en dit voor 52 weken). Uiteraard kan een fiscaal attest gegeven worden aan wie ons wil sponsoren.

Download hier het volledige dossier.